10 sfaturi social media

ATENŢIE! Limbaj vulgar, cacofonii voite şi mesaj ofensator. Sfaturile sunt, în schimb, absolut pe bune şi o să vă distraţi de toţi banii.

1. Fii cât mai plat – pardon! – echidistant cu putinţă!

(Stai liniştit, sfatul cu pupatul în cur e puţin mai jos!) Platitudinile îţi asigură cât mai puţini duşmani şi cât mai multe like-uri şi follow-uri. [Pentru că de prietenie nu poate fi vorba (la un moment dat, zoso însuşi spunea că doar arhi  poate fi considerat singurul său prieten din online).]

Ai personalitate şi nu prea îţi place să-ţi fie călcate în picioare opiniile, îmi pare cu regret să te anunţ: trebuie să cam sugi pula un an, doi, cinci, până să ai loc de fruntaş şi să îţi permiţi să dai o „sentinţă” din postura de „influencer”.

AMENDAMENT: Poţi să să scurtezi drumul până în faţă prin tehnica CU MUIA:

Pentru twitter, se foloseşte stilul Bobby Voicu: dai follow la 5-10 mii de conturi, primeşti follow back, iar apoi dai unfollow.

Pentru blogging, se foloseşte stilul Quizdioare: te duci cu miloaga de link exchange pe la cât mai multe bloguri, la-nceput mai mici, apoi, după ce-ai crescut în zelist, la bloguri mai mari (că ăştia îţi verifică poziţia în zelist). Primeşti linkurile, iar apoi îi păstrezi în blogroll doar pe ăia mari, evident.

În ambele cazuri, cea mai mare parte din fraieri nu o să îţi plătească cu aceeaşi monedă, iar succesul e garantat.

2. Ai grijă de imaginea ta 2.0 (la nivel de online)!

Blog „aerisit”, scris „aerisit”, de culoare închisă, pe fond luminos (alb sau maximum bej extrem de deschis). Poze (cu tine) cât mai avantajoase. (E bine să ceri şi părerea altora.) Suntem simpatici şi jolly. Într-o lume în care talentul scriitoricesc este din ce în ce mai puţin (şi, în consecinţă, mesajul e din ce în ce mai defectuos trimis), se utilizează din ce în ce mai mult emoticoanele. Foloseşte-le!! Imaginea e mai importantă decât conţinutul. (Despre forma şi fondul articolelor scrie mai jos.)

Eşti pizdă? Imaginea e cu atât mai importantă! La partea cu pozele, mă refer. Natura a fost generoasă cu tine (macar parţial)? Scoate „dotările” la înaintare. Bagă poze elocvente! (Alb-negrul face minuni.) Oameni ca @aiurea, @cristiansutu sau @nashu abia aşteaptă să te… promoveze!

3. Ai grijă de imaginea ta IRL (in real life)!

Ieşi în lume. Fii simpatic(ă), fă glume, ciocneşte un pahar, un pişcot! Există „meet”-uri, cu „teme” de la bere şi până la insectare. Dacă nu uiţi că analingusul se practică, fără excepţie, la fiecare dintre ele, totul va fi OK. De exemplu, am intrat odată pe blogul lui panduţu. Nivelul intelectual de-acolo era să mă facă să-mi înghit limba. De ce am intrat? Că era în primii 50. Cum a făcut? A ieşit în lume. Ce am făcut eu? M-am închinat! (Sunt un tip credincios.)

4. Nu vei reuşi niciodată fără o comunitate!

Este extrem de important ca cătunul din care provii să aibă o comuntate 2.0. Blogări, tuitărişti, ce trebuie. Dacă te trezeşti că ai blog, dar n-ai cu cine să ieşi la o bere, la un saleu (pişcot sărat) şi, în definitiv, să conferi activităţii tale o faţetă de (ieşit în) oraş, pula linkuri, pula RT-uri, pula laicuri. Uneori e mai greu (satul-reşedinţă a judeţului Alba a pornit de la zero), alteori e mai uşor (în #Cluj, dacă-ţi curge scuipat din gură şi n-ai ajuns în prima săptămână de la lansarea blogului în top 500 zelist, înseamnă că ai murit între timp; de fapt, dacă mori, s-ar putea să ajungi şi mai sus, că oamenii se prefac mai uşor când eşti mort). N-ai comunitate, fă-ţi!

5. Lasă impresia că te pricepi la ceva…

Evident că nu trebuie să te pricepi, efectiv! Dacă îţi iese, înseamnă că i-ai prostit că ai o „nişă”. Cică asta se cere acum. Nu trebuie să scrii cu prea mult talent sau cu prea multă gramatică. De fapt, prea mult talent te-mpinge către subtilităţi (pe care ştim că majoritatea nu le pricepe), iar prea multă gramatică te împinge către formulări ciudate pentru cei mai mulţi: nu-i aşa că „un prieten DE-AI MEI”, deşi corectă (formularea), sună ca pula? Deci laşi impresia că te pricepi, bagi taguri corespunzătoare, SEO, iar apoi, din când în când, te mai pronunţi şi vizavi de problemele „cetăţii”. În lumea 2.0 este absolut acceptabil ca, în cazul în care ai o idee despre procesoare, photoshop, problemele lunare ale femeilor sau dozatoarele de îngheţată, să-ţi dai cu părerea şi în legătură cu situaţia socio-politico-economică a ţării, Europei, lumii, Căii Lactee etc.

Ca o completare, dacă eşti suficient de fâşneţ, nu e obligatoriu nici măcar să fii pe subiect (să te fi documentat în prealabil, gen): de exemplu, fără să fie deloc retoric, zoso a stabilit că noţiunea de Cote d’Ivoire desemnează Coasta de Azur. Probabil din cauză că rimează.

6. … dar nu la prea multe lucruri!

Ai mai multe calităţi? Nu le etala pe toate! Nu e bine să fii supracalificat. Nimănui nu-i plac supracalificaţii. Supracalificat sună mişto, dar e doar caca! Supracaca. Pentru că nu faci decât să eclipsezi, iar potenţialii tăi protectori nu vor asta. Adică sunt dispuşi să-ţi arunce un os, un pişcot, dar nu să te bage în faţă. Deci nu-i vexa. [Uite, de exemplu, eu am corectat-o / l-am corectat (că nu ştiu ce sex are persoana responsabilă cu respectivul blog) pe diacritica.wordpress.com. Aşa ceva nu se face.] Derutezi lumea. Nu te vor mai percepe ca pe cineva nişat pe ceva anume, dar nici ca pe cineva inteligent, ci, şi mai rău, ca pe un indecis / emiţător de opinii între atâţia. (Şi deja am stabilit că înainte trebuie să ajungi influencer.)

7. Nu te aventura în articole lungi!

Chit că efectiv ai ceva de spus! Trăim într-un secol al semipreparatelor, iar lumea n-are chef (timp îşi poate face) de citit prea mult pe un (singur) subiect. Sad, but trist! Oamenii nu-s foarte inteligenţi şi, mai mult, au obiceiul să se plictisească repede. Un fost tovarăş 2.0 mi-a zis că, prin articolele sale simpatice, cu tentă moralizatoare, el de fapt, oferă pulimii ceea ce doreşte.

Lumea te uită de pe-o zi pe alta (aşa e-n şoubiz, beibii!), deci caută să îi ţii aproape cu articole de dimensiuni acceptabile şi, cel mai important, zilnice.

8. Linge cur!

Treci peste inhibiţii (dacă ai), bea un ceai cald şi treci la limbuit găozel de A-lister. Ştii cum se face şi de ce se impune. A-listerii, din cauza faptului că-s destul de citiţi, sunt nişte mici (şi caraghioşi) dumnezei. Comportându-se ca atare, tu trebuie să aduci ofrande. Cui? Lui DailyCotcodat. Şi lui Visurât, dar, în principiu, pe DC sunt sfincterele de dezmierdat. De ce? Foarte simplu! DC decide câştigătorii RoBlogFest, evenimentul anului în online. Aţi văzut că anul trecut tvdece a luat pula, iar câştigătorii au fost unii din Braşov de care n-a auzit nimeni, nici măcar în ziua de azi? DC i-a sprijit. Teoretic, şi Visurât i-a sprijinit pe tvdece, dar nu a depus eforturi în sensul ăsta (el mi-a zis-o, cu zâmbetul pe buze, fără absolut niciun stres). În fapt, Visurât l-a învăţat pe Julius Constipescu, eternul copil bătrân al blogosferei, cum se trag sforile (sau pârghiile, dacă sforile sună urât), pentru a decide câştigătorul. Deci… Quizdioare, dans!

9. Nu scrie absolut niciodată articole ca ăsta!!!

E sinucidere (2.0) curată.

10. Pune, dracului, mâna pe carte!

Că banii s-au împărţit deja în blogosferă! Să-ţi vorbesc despre Chinezu, care, din ce câştigă, împarte doar linkuri şi emoticoane sau despre Visurât, care, fiind din nou un tip sincer (şi de apreciat pentru asta), a recunoscut că trebuie să intri în graţiile A-listerilor, pentru a putea fi propus la o sindrofie cu pişcot?…

Deci găseşte o „nişă” în real life şi angajează-te-n pula mea, putoare ce eşti!!!

Acest articol a fost scris de către mine, Furtdecurent, exemplul clasic de insucces social media. Am blog de aproape 3 ani şi sunt undeva pe la curul clasamentului general acceptat. Scriu cu font deschis pe fond negru (nu pe blogul temporar, ci pe cel principal, care nu merge în prezent) şi, în pofida numeroaselor recomandări, nu o să schimb nimic. Am trecut prin furtdecurent.blogspot, furtdecurent.com, furtdecurent.wordpress.com, furtdecurent.eu, iar în prezent sunt tot pe furtdecurent.wordpress.com, reuşind să-mi tracasez o bună parte din cititori. Mi-am băgat pula în tot ce înseamnă comunitate şi social media, făcându-mi conturi de facebook şi twitter cam la un an şi 4 luni după primul articol pe blog. Am fost, mai mult sau mai puţin, promovat de Moshe&Mordechai, Piticigratis şi Makavelis, am ajuns în top 200 ZeList (şi am stat pe-acolo 2 săptămâni), dar apoi am ales să-ncep să-i enervez pe cei trei anterior menţionaţi. A fost dicstracţiv, dar nu foarte bine pentru „cariera” de blogăr. După un an şi trei luni, am aproximativ 500 de followeri, în condiţiile în care şi cea mai plată (sens figurat) pizdă băgătoare de seamă are 600 după un an de la crearea unui astfel de cont. Cum am reuşit? Încălcând fiecare dintre regulile de mai sus!

„Cartea mea de vizită” include şi alte guest posturi (greşeală pe care trebuie s-o evitaţi: daţi cât mai des linkuri către blogul VOSTRU, dacă vreţi să fie bine!):

moshemordechai.wordpress.com – Eterna şi fascinanta scumpire la tărâţe

aiurea.eu – The troll’s speech

danielrus.ro – Despre responsabilitate şi moralitate

ellun.es – We are haters. Expect us!

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in arogante, blogosfera, fun, Guest post, personal, retele sociale and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to 10 sfaturi social media

 1. mihnea says:

  moama ce mistooo articol, cel mai tare (tine fundul mai sus, ca nu intra limba cum trebuie!), e fantastic scris! bravo!! auzi, nu vreti un link exchange? hai ca nu doare 😀

 2. mihnea says:

  si nu stiu de ce dracului inca e codexpolitic cand m-am mutat la sdmahala.wordpress.com :-/

 3. Piticu21 says:

  du-te baaa!! ti-ai facut descriere in final? :))) al dracu piarist ;))

 4. eftimie says:

  Jură-te că n-a auzit nimeni de ăia din Braşov.

 5. Ana Q. says:

  Tot tu, ba? 😀 Credeam ca am si eu marfa proaspata de hater. Cand colo, same old, same old…

 6. Pingback: Primul guestpost pe blogul meu l-am scris eu | Marieta

 7. Pingback: Important e să trollezi, nu să câştigi | #colegii

 8. Pingback: Live blogging de la #RoBlogFest 2012 | #colegii

 9. petrov says:

  excelent articol, atata doar ca vad ca incepi sa-ti incalci principiile mai nou cu tot felu kirikimeeturi. oricum cel mai bun articol despre blogosfera de anu asta.

 10. Pingback: Făcurăm un an… | #colegii

 11. Pingback: #RoBlogFest 2013 | #colegii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s