Psihologia mulţimilor

“Mulţimea este o reuniune de indivizi oarecare, indiferent de naţionalitate, profesie sau sex, indiferent de împrejurările care îi adună împreună. … Într-o astfel de comunitate, personalitatea conştientă dispare formîndu-se un “suflet colectiv” ce prezintă trăsături distincte. În aceste condiţii se poate pune problema caracteristicilor unei astfel de mulţimi de vreme ce ea este alcatuită din mai mulţi indivizi care îşi pierd în mare masură constiinţa de sine. Membrii unei astfel de comunităţi se supun Legii unităţii mentale a mulţimilor, care spune că toţi indivizii din grup au tendinţa de a-şi ignora propriile sisteme de valori şi încep să se ghideze exclusiv după normele gruplui respectiv …
O astfel de mulţime are câteva caracteristici care o definesc. În primul rând, între membrii care o alcătuiesc are loc o uniformizare a reacţiilor (Legea uniformizării acţiunilor). Membrii grupului au un sentiment de siguranţă în interiorul maselor. Masele sunt impulsive, versatile şi iritabile. Cu alte cuvinte, masele pot trece într-un moment de la o stare, o emoţie la una total opusă fară a avea vreo explicaţie foarte pertinentă pentru aceasta, iar prin faptul că sunt impulsive se poate explica şi atitudinea lor profund irascibilă.
De asemenea, masele sunt foarte credule datorită faptului că anumite sentimente le pot fi foarte uşor induse. Această caracteristică este valabilă atât în cazul maselor mari de oameni, cât şi în cazul celor alcătuite dintr-un număr mai mic de indivizi, deoarece nu este nevoie de un număr mare de oameni într-un grup pentru ca faptele reale să fie înlocuite în conştiinţa grupului respectiv de halucinaţii, reprezentări care să se potrivescă cu sistemul grupului. 
Sentimentele mulţimilor sunt foarte simple şi nu de multe ori exagerate. Violenţa unor astfel de sentimente este de cele mai multe ori foarte mare din cauza lipsei de responsabilitate la nivelul individual. Astfel grupul este intolerant, autoritar şi de cele mai multe ori conservator în convingerile sale. Nu în ultimul rând, moralitatea mulţimilor este în general redusă.
Cu toate acestea, mulţimile sunt capabile să facă şi acte de sacrificiu, mai mari decât cele pe care le-ar putea face un individ izolat, dar în general aceste acte nu sunt rezultatul unui proces evaluativ personal, ci a impulsivităţii şi al sentimentului de siguranţă pe care îl dă grupul.” 

Gustav Le Bon – Psihologia mulţimilor

Advertisements

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in arogante, literatura, recomandari and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s