Liceu, cimitir al tinereţii mele

Din voleu, preiau o centrare întârziată a lui Semanticus : ce aş face dacă aş fi în clasa a 9-a. ( leapşa a fost iniţiată de Gabriel ).

Pentru început, ţin să menţionez ca am urmat liceul în perioada ’85 – ’89. O perioada gri, cu multe lipsuri şi nenumarate bariere. Dar nu conta! Eram tânăr şi toată lumea era a mea!

Pentru exemplificarea atmosferei apăsătoare din liceele româneşti din acea perioadă, să vă povestesc păţania unui prieten. A fost prins de un profesor cu un afiş din revista “Bravo” ( ediţia germană, bineînţeles ). Afişul era cu Duran Duran, îmbrăcaţi după moda acelor vremuri : blue-jeansi rupţi, geci de piele neagră, lanţuri, etc. După confiscarea afişului, prietenul meu s-a ales cu două palme după ceafă şi cu o acuzaţie foarte serioasă de “introducere a fascismului în şcoală”.

Am citit nenumarate jurnale şi cărţi de memorii în care autorii îşi aminteau cu plăcere de profesorii din liceu. Oameni care le-au influenţat drumul în viaţă. Nu pot să zic aşa ceva despre profesorii mei. Poate pentru că nu pot uita ţipetele lor, prin care ne îndemnau să ne realizăm cota la depănuşat porumb sau cules cartofi. Poate pentru că nu pot uita cum profesoara care îndeplinea şi funcţia de secretar U.T.C. mi-a confiscat un lănţisor cu o amuletă, cu ajutorul cărora încercam să introduc obscurantismul în liceu ( conform spuselor ei ). Au fost şi câţiva profesori de care îmi aduc aminte cu plăcere: cel de română, dirigintele din treapta I-a (profesor de matematică); dar despre nici unul nu pot să spun că mi-a influenţat decisiv drumul în viaţă. Nu o să uit cuvintele dirigintelui meu : “În viaţă, cel mai uşor este să faci rău”. Aceste cuvinte le-a rostit în consiliul profesoral, atunci cînd se discuta exmatricularea mea şi a încă unui coleg pentru că am refuzat, în “practică” agricolă fiind, să mai muncim după pauza de prânz.

Să revin la subiectul leapşei. Cele trei ‘lucruri” pe care mi-aş fi dorit să le fi început în clasa a 9-a :

– Practicarea cu seriozitate a unui sport. În şcoala generală am început să practic mai multe sporturi ( înot, baschet, atletism ), dar nici unul nu s-a lipit de mine. Consider că orice sport, practicat cu seriozitate, te ajută să-ţi impui o autodisciplină, ca să nu mai vorbim de beneficiile pentru sănătate.

– Lecturile din această perioadă au fost multe din punct de vedere cantitativ, dar după ani am observat lipsa unei metode de alegere a titlurilor şi autorilor. Am avut norocul ca unul dintre parinţii mei să lucreze într-o intreprindere care avea şi un depozit de carţi, aşa că nu mi-au scăpat clasicii sau “best-seller-urile” din acea perioadă. Totuşi, titlurile erau alese la întamplare, de lipsa unei “sistematizări” dîndu-mi seama mult mai tarziu.

– Mi-ar fi placut să fac parte dintr-un club (cerc) de teatru. La liceul meu, deşi era unul dintre cele mai bune din oraş, aşa ceva a apărut de abia cînd eram eu în clasa a XII-a. Îmi amintesc de o singură piesă de teatru, pusă în scenă pentru un festival al liceelor ( care făcea parte din “Cântarea României”, probabil ). Era o comedie uşoară, despre viaţa pe un şantier al tineretului.

Leapşa merge mai departe spre Oana Reveica , Cozmin şi Marieta Varga.

Bune practici privind această leapşă:
 • scrie minim 3 lucruri pe care tu le-ai fi început din clasa a 9-a specificând şi cum anume te-ar fi ajutat
 • transmite leapşa mai departe la minim 3 prieteni, maxim 5
 • scrie astfel încât să generezi comentarii, vrem să pornim o discuţie constructivă
 • nu trebuie să scrii prea mult, însă nu trata leapşa superficial (un 400-500 de cuvinte e foarte bine)
 • preia şi regulamentul în articol ca să ştie lumea ce trebuie să facă
 • răspândeşte mesajul prin social media, însă fără a spama, vrem doar să ştie lumea de ea
Advertisements

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in blogosfera, leapșă, lecturi, personal and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Liceu, cimitir al tinereţii mele

 1. semanticus says:

  Thanks, teatru, lecturi, hehehe

 2. incaunipocrit says:

  Reblogged this on Basil Wheel.

 3. Asta cu lecturile o sa o zic si eu 🙂

 4. Pingback: Ani de liceu | Marieta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s