O hartă lingvistică a Twitter-ului

          Utilizînd sofftware-ul încorporat în browser-ul Chrome – CLD (Compact Language Detector),  care ne spune în ce limbă este pagina web pe care o vizităm, un tip pe nume Mike McCandless a extras software-ul, iar un altul numit Eric Fischer l-a aplicat la Twitter.      
       Ce a ieşit din asta ? O hartă a lingvistică a utilizatorilor de twitter.
     
 
   
     Creşterea explozivă a popularităţii de serviciului de micro-blogging la nivel mondial este emblematică.  O tendinţă ce afectează întregul internet:  să devină mai puţin american şi mai puţin anglofon .  Tendinţa indică o scădere a”utilizatorilor unici”, cu sediul în SUA de la 62% în luna iunie 2009, la puţin peste 50% în luna ianuarie 2010. În termeni relativi, în topul mondial la “ciripit” se află Olanda, cu puţin peste 22% din populaţia olandeză care utilizează internetul avînd cont de twitter. SUA, cu 8%, este cu mult în spatele Braziliei  (aproape 22%), Venezuelei (21%) şi Indoneziei (19%).        
       Ce ne mai spune această hartă ? Mai întâi de toate, ea arată ca o hartă a lumii noaptea fotografiată din satelit.  Europa de Vest este aprinsă ca un pom de Crăciun – cu Ţările de Jos foarte strălucitoare. Europa de Est mai puţin luminată, iar Rusia este ca o pânză de păianjen de oraşe mari conectate prin vastul întuneric rural. În Asia de Est, Japonia, Coreea de Sud şi Indonezia ies în evidenţă. India este mult mai întunecată – dar asta şi poate pentru ca limba engleză nu mai este majoritară.  
      Orientul Mijlociu este pe jumătate aprins. Africa rămâne continentul cel mai întunecat pe twitter. În America sunt iluminate toate locurile obişnuite: jumătatea de est şi coasta de vest a SUA. O densitate mare se observa  în întreaga America Centrală, Caraibe şi ţărmurile Americii de Sud, cu densitate scăzută în centrul său.     
        Dar, mai presus de toate, harta ne spune în ce limbă “tastează” oamenii pe twitter. Este un mod fascinant de a compara utilizarea limbii oficiale a ţării ( regiunii ) şi cea folosită la “ciripit”. Quebec-ul, de exemplu, este un enorm teritoriu vorbitor de limbă franceză, aproape triplu faţă mărimea Franţei în sine. Dar cei care utilizează tweet-urile în limba franceză formează un grup mult mai mic, restrâns în jurul bazinului fluviului St. Lawrence, cu doar câteva pete francofone mai departe.   
         Restul Americii de Nord este masiv anglofon, cu doar o spoială surprinzător de mică de spaniola în acele zone populate cu hispanici. În zona graniţei dintre SUA şi Mexic, spaniola se “împleteşte” cu engleza. Spaniola domină cea mai mare parte din restul Americii,  deşi Cuba rămâne la fel de întunecată ca noaptea.      
        Distracţia începe cu adevărat în Europa. Unele ţări chiar dispar de pe hartă: tweet-urile din Belgia sunt în olandeză şi franceză; Elveţia, în principal în limba germană, cu un pic de franceză în partea de vest. Alte ţări apar de nicăieri: catalanii în propria lor limbă, nu spaniola. Germana domină Europa Centrală, dar o bucată surprinzător de mare din Austria pare a “ciripi” în italiană, ca şi o mulţime de puncte în interiorul Franţei.     
    sursă informaţii şi foto aici via Ellunes                                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                                                                
Advertisements

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in informatii, international, internet, retele sociale and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s