Constanţa şi serviciile publice

Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Bucureşti  a realizat un raport privind calitatea şi costurile principalelor servicii publice la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ din România.

Uitîndu-ne la clasamentul municipiilor care au reuşit să eficientizeze serviciul de alimentare cu apă din perspectiva reducerii pierderilor în sistem pe perioada 2008 – 2010, vedem că municipiul Constanţa nu se află în top.

La capitolul termoficare, Constanţa se află pe locul patru în topul municipiilor care au reuşit să eficientizeze serviciul prin reducerea pierderilor de energie în sistem. Procentul cu care s-au redus pierderile la Constanţa este de 12%.

În clasamentul municipiilor care şi-au eficientizat serviciul de salubrizare din perspectiva creşterii ponderii colectării selective în 2010 faţă de 2008, Constanţa este situată pe locul 27. Ponderea colectării selective pentru 2010 este de doar 0,2%, fiind neschimbată faţă de 2008.

În ceea ce priveşte spaţiile verzi, Constanţa ocupă locul 24 în topul creşterii suprafeţei de spaţiu verde pe cap de locuitor în intervalul 2008 – 2010. Cu nouă metri pătraţi / locuitor în 2010, această suprafaţă a crescut cu doar un metru faţă de 2008.

La transparenţa contractelor de concesiune a serviciilor publice, Constanţa se situează printre cele mai netransparente primării în ceea ce priveşte comunicarea copiilor după documentele solicitate. Responsabilii constănţeni nu au comunicat copiile contractelor de concesiune pentru serviciul de iluminat public şi cel de salubrizare.

Potrivit raportului, Constanţa se numără printre municipiile cu evoluţii negative ale bugetului pe întreaga perioadă. Scăderea de peste 15% plasează Constanţa alături de Alexandria, Călăraşi şi Giurgiu în topul capitalelor de judeţ cu cele mai dramatice diminuări ale bugetului local. În clasamentul municipiilor realizat în funcţie de modificarea bugetului din 2008 până în 2010, Constanţa se situează pe locul 32, cu o scădere de 19%.

Nici conform datelor privind performanţa economică a localităţii, migraţia şi performanţa serviciilor publice din 2008 până în 2010 Constanţa nu stă mai bine. Astfel, ca evoluţie a bugetului, Constanţa a trecut de pe locul patru pe care îl ocupa în 2008, cînd dispunea de 537,4 de milioane de lei, pe locul şase, în 2010, cu un buget de 451 de milioane de lei. Veniturile proprii locale pe cap de constănţean au scăzut de la 500 de lei, la 456, iar preţul gigacaloriei a crescut de la 119 lei la 150 de lei în doar doi ani.

Pentru a citi studiul în format .pdf , click aici .

Advertisements

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in Constanta, Dobrogea mândră grădină, informatii and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s