Remember, Remember the 5th of November …

Guy Fawkes (n. 13 aprilie 1570 – d. 31 ianuarie 1606), numit și Guido Fawkes, nume adoptat în timp ce lupta de partea spaniolilor în Țările de Jos, era membru al unui grup de restauraționiști catolici din Anglia care au plănuit Complotul Prafului de Pușcă din 1605. Acesta viza aruncarea în aer a Parlamentului din Londra și astfel uciderea regelui Iacob I și a întregii aristocrații protestante. Conspiratorii credeau că aceasta este o reacție necesară față de ceea ce ei considerau a fi discriminarea sistematică împotriva catolicilor englezi.  Deși Robert Catesby a fost figura cheie a conspirației, Fawkes a fost însărcinat cu punerea în practica a planului, date fiind cunostințele sale militare și experiența în domeniul explozibililor. Complotul a fost descoperit.  Fawkes a fost arestat cu câteva ore înainte de explozia plănuită, în timpul unei inspecții a subsolului Parlamentului de la primele ore ale dimineții de 5 noiembrie, inspecție declanșată după primirea unei scrisori anonime de avertisment.  El a fost imobilizat înainte de a apuca să aprindă butoaiele cu o torță.

   Torturat, el și-a dat complicii în vileag.

    Pe 31 ianuarie 1606, mai multi participanți la complot au fost judecați la Westminster Hall și, găsiți vinovați, au fost duși la Old Palace Yard, unde au fost spânzurați, eviscerați și apoi dezmembrați. Guy Hawkes a scăpat de acest sfârșit macabru aruncîndu-se de pe eșafod și rupîndu-și gâtul.

  La data de 5 noiembrie 1605 londonezii au fost încurajați pentru a sărbători scăparea regelui din acest teribil complot. Un act al Parlamentului a  desemnat fiecare 5 noiembrie ca o zi de mulțumire pentru “a doua zi plină de bucurie de eliberare”, și a rămas în vigoare până în anul 1859. Deși el a fost doar unul din cei 13 conspiratori, Fawkes este astăzi cel mai des asociat cu eșuatul complot.

     În Marea Britanie, 5 noiembrie a fost numită Noaptea/ Ziua lui Guy Fawkes. Focurile de tabără au fost însoțite de focuri de artificii din anii 1650 încoace, și a devenit obicei de a arde o efigie (de obicei, Papa), după 1673. Apoi, efigiile unor figuri notabile care au devenit ținte pentru public, cum ar fi Paul Kruger și Margaret Thatcher, au găsit, de asemenea, modul lor de  Foc de tabără, deși cele mai multe efigii moderne sunt ale chipului lui Fawkes.

surse: revistamagazin.roWikipedia și aici.

 

 

Advertisements

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in informatii, istorie and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s