Despre securiștii radioși

În numărul 403 ( 3-9 noiembrie 2011 ) al revistei “Dilema Veche”, Cezar Paul-Bădescu scrie despre securiștii radioși . Exemplul dat : rapsodul Gheorghe Turda.  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a decis definitiv că Gheorghe Turda a fost colaborator al Securităţii.

“Tot săptămîna trecută, după anunţarea deciziei în ceea ce-l priveşte, l-am văzut pe Turda de două ori la televizor. Nu, nu-şi punea cenuşă-n cap, ci era vesel şi ferice. Ce mai! – nici usturoi nu mîncase, nici gura nu-i mirosea. Miercuri, a fost invitat, împreună cu fiica sa, la emisiunea de divertisment a lui Dan Negru de la Antena 1, Cîştigi în 60 de secunde. Dan Negru i se adresa lui Gheorghe Turda nu cu „turnătorule“, ci cu „maestre“, iar generalul folclorist ne împărtăşea cu generozitate latura lui ludică, dar şi calitatea lui de tată de familie, cu două fete şi o nepoţică. Ce poate fi mai frumos? Cu adevărat o „mare, mare bucurie“ să ai un asemenea om în platou – după cum zicea şi Dan Negru. 

Sîmbătă îl văd pe Gheorghe Turda în direct la o altă emisiune de divertisment, la TVR 1 – ÎnTrecerea anilor, prezentată de Mircea Radu. Şi de data aceasta rapsodul ne este prezentat ca mare om, mare caracter. Iar el primeşte toate laudele cu zîmbetul pe buze. 

Bun, înţeleg că turnătorul nu are probleme cu propria conştiinţă, aşa cum nu a avut nici cînd turna. Că e dispus să calce, zîmbind, pe cadavre – şi atunci, şi acum. Că e învăţat să-şi ascundă dubla identitate – şi continuă să o facă chiar şi cînd este deconspirat. Dar ce nu înţeleg e cum de şi ceilalţi se comportă de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Cum de mai este invitat în emisiuni şi ne este dat de exemplu. Cum de ni se vînd comedii ieftine, la care noi trebuie să ne distrăm, uitînd totul. Uitînd chiar şi nişte lucruri de cu o zi-două înainte.”

Din păcate, orice alt comentariu este de prisos.

 

 

Advertisements

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in recomandari and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Despre securiștii radioși

  1. Marieta says:

    Nu e nimic de neînţeles, n-ai observat că noţiunea de colaborator al securităţii s-a demonetizat? A intrat într-o oarecare normalitate, opreşte pe oricine sub 30 de ani şi întreabă-l despre asta, va ridica din umeri. Este şi ceea ce s-a dorit, nu numai banii se spală şi trecutul se poate albi. După mai bine de 20 de ani s-a reuşit. Aşa se lucrează, cu bătaie lungă.

  2. Omul a fost turdător, de fapt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s