Idei absurde?

Aud un fost revoltat de cum stau lucrurile în justiţie, cum ţipă că politicul doreşte să “acapareze justiţia”. În ce măsură are sau nu dreptate, nu ştiu. Ştiu că domniile lor au inamovibilitate (cum e şi normal), indiferent de ce au făcut în trecut, sau fac în prezent. Au propriul sistem de justiţie – CSM – care, surprize, surprize, nu prea reuşeşte să facă ordine în propriile rânduri.
De cele mai multe ori românii se plâng că nu neapărat legile sunt proaste (şi multe dintre ele chiar sunt), ci că nu sunt aplicate corect. Ajungem iar la judecători.
Ce ar fi ca în loc să ne chinuim cu punerea în aplicare a noilor coduri (şi aici am în vedere pe cel penal şi pe cel de procedură penală), am traduce pur şi simplu codurile respective dintr-o ţară a cărei justiţie o apreciem ca fiind mai corectă decât a noastră. Prea multe ţări? Să luăm Germania, de exemplu.
Şi o dată cu acele coduri să importăm şi magistraţii (da, am în vedere si procurorii) ieşiţi la pensie din ţara respectivă. Nu cred că diferenţa de plată ar fi enormă. În schimb, pentru nişte bani cheltuiţi în plus am avea garanţia că se va face curăţenie generală. Tot ei ar începe treptat să organizeze concursurile de intrare în magistratură. Uşor, uşor, în câţiva ani, ar putea preda ştafeta unei generaţii tinere, autohtone, care a intrat corect în corpul acesta, şi care ar avea în faţă exemplul onest al expaţilor. Să nu fim cinici şi să spunem că în câţiva ani i-am corupe şi pe aceştia. În urmă cu mai bine de un secol am adus un neamţ să facă ordine între noi. Pentru câţiva ani lucrurile nu au fost rele.
Da, e o idee absurdă.

 

Advertisements
Gallery | This entry was posted in arogante and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s