Mulţumim Liviu Ciulei

Regizorul Liviu Ciulei a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 88 de ani, în Germania.

Mulţumim Liviu Ciulei pentru tot ceea ce ne-ai lasat şi pentru modul în care ne-ai bucurat inimile.

Biografie Liviu Ciulei ( via gandul.info ) :

Data naşterii: 7 iulie 1923

Locul naşterii: Bucureşti

Studii:
în 1942 se înscrie la Facultatea de Arhitectură, iar în anul 1943 la Conservatorul de Artă Dramatică, urmând cursurile paralel.
în anul 1946, absolvă Conservatorul, îţi face şi stagiul militar, obţinând gradul de sergent.

Activităţi şi funcţii:
La 23 de ani, student la arhitectură, regizează şi face decorurile pentru primul său spectacol profesionist, piesa “Poveste stranie”.
între anii 1948 şi 1956 realizează scenografia la mai multe spectacole de teatru, în unele dintre acestea interpretând şi diverse roluri.
Din anul 1951, începe să joace şi în filme, primul fiind “în sat la noi”, în regia lui Jean Mihail şi Victor Iliu.

Filmografie
– în sat la noi (1951)
– Nepoţii gornistului – 1953 (r. Dinu Negreanu)
– Răsare soarele – 1954 (r. Dinu Negreanu)
– Alarmă în munţi – 1955 (r. Dinu Negreanu)
– Facerea lumii – 1957 (r. Gheorghe Vitanidis)
– Valurile Dunării – 1959
– Soldaţi fără uniformă – 1960 (r. Francisc Munteanu)
– Cerul n-are gratii – 1962 (r. Francisc Munteanu)
– Pădurea spânzuraţilor – 1964
– Decolarea – 1971 (r. Timotei Ursu)
– Ceaţa – 1973 (r. Vladimir Popescu-Doreanu)
– Dragostea începe vineri – 1973 (r. Virgil Calotescu)
– Dimitrie Cantemir – 1973 (r. Gheorghe Vitanidis)
– Un august în flăcări – 1974 (r. Dan Piţa şi Alexandru Tatos; serial TV)
– Mastodontul – 1975 (r. Virgil Calotescu)
– Muschetarul român – 1975

Liviu Ciulei, regizor de film
“Erupţia” – regizor şi interpret principal
“Valurile Dunării”
“Pădurea spânzuraţilor” – film pentru care a fost distins cu “Palme d’Or” la Cannes

în 1963, se numără printre membrii fondatori ai Asociaţiei Cineaştilor din Romania (ACIN), al carei vicepresedinte a fost pana in anul 1968.

Liviu Ciulei, director de teatru
1963 şi 1972 – Teatrul Bulandra
“Lincoln Center” din New York
1981-1986, director al Teatrului “Guthrie” din Minneapolis.
în 1992, Liviu Ciulei devine membru corespondent al Academiei Române.

Profesor
SUA şi Germania
După 40 de ani de la lansare, filmul maestrului Liviu Ciulei, “Pădurea Spânzuraţilor”, a rulat în deschiderea oficială a Festivalului de Film din România.

“Sunt deosebit de onorat că uşa Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se deschide cu proiecţia filmului meu, “Pădurea Spânzuraţilor”. Reprezentând eforturile artistice de acum patruzeci de ani de a face un film modern, dar cu structura clasică, acum el poate fi totuşi un imbold pentru arta cineaştilor de azi spre calitate. Doresc ca acest prim Festival al Fundaţiei Anonimul să-şi împlineasca idealul de a promova lucruri de valoare umană şi artistică. Astfel, el va încuraja publicul, dar şi pe creatori pentru o selecţie de gust, atât de necesară în domeniul cinematografiei.”

Altele:
Globul de cristal, Karlovy Vary, pentru “Valurile Dunării” (1960)
Premiul de Stat, pentru “Valurile Dunării” (1961)
Marele Premiu, Mamaia (1965)
Premiul pentru regie, Cannes, pentru “Pădurea spânzuraţilor” (1965)
Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru decorul la piesa “Macbeth” de William Shakespeare (1968)
Premiul criticii australiene pentru cea mai bună producţie a anului 1977 cu “Azilul de noapte” de Maxim Gorki la “Old Tote Theatre” de la opera din Sydney
Premiul criticii pentru spectacolul “Furtuna” de William Shakespeare – Teatrul Bulandra (1979)
Premiul “Tony” (echivalentul teatral al premiilor Oscar) pentru remarcabila activitate depusă la “The Guthrie Theatre” din Minneapolis
Premiul “John Housmen”, pentru contribuţia sa la formarea şi perfecţionarea tinerilor oameni de teatru în scopul promovării unei arte scenice americane, vitale şi puternice (1982)
Medalia “Sfântul Olav” pentru merite culturale, acordate de Majestatea Sa, Olav al V-lea, regele Norvegiei, pentru montarea în SUA a spectacolului “Peer Gynt” de H.Ibsen (1983)
Medalia “Helen Hayes” pentru spectacolul “Şase personaje în căutarea unui autor” de L. Pirandello, la Arena Stage, Washington D.C. (1989)
Marele Premiu UNITER pentru “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, Teatrul Bulandra (1991)
Premiul Opera Omnia, distincţie acordată de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) cu prilejul aniversării unui secol de la primele proiecţii de film din ţara noastră (1996)
Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L.Caragiale” (23 iunie 1997)
Premiul de Excelenţă la a IX-a ediţie a Premiilor Uniunii Teatrale din România (2001)
Premiul de Cetăţean de Onoare al Capitalei (2 aprilie 2001)
Premiul Opera Omnia, acordat de Fundaţia “Anonimul” (2002)

Liviu Ciulei a fost Preşedintele de Onoare al Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, 17 – 22 august 2004, Delta Dunării-Sf. Gheorghe

 

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in filme, teatru and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mulţumim Liviu Ciulei

  1. Marieta says:

    Nu cred că a apucat să primească o steau acolo la Bucureşti. Din păcate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s