Subvenţii, subvenţii…

Marieta se întreabă, foarte corect dealtfel, de ce este subvenţionată producţia de tutun.
Îmi permit să îi sugerez o altă întrebare.
De ce subvenţionăm ceva, orice, în general?

Nu voi spune că orice preţ administrat produce alterarea principalei calităţi a preţului, informaţia, pe care o dă oricui. În lipsa acestei informaţii corecte, alocarea resurselor este distorsionată şi dăm naştere la crize economice.

Vă voi aduce însă aminte de aşa zisele “efecte neintenţionate”, eterna scuză a celor care promovează şi reuşesc în cele din urmă, să pună în aplicare măsuri finanţate de la buget. “Noi am urmărit să ajutăm, salvăm, protejăm, etc. (puneţi voi orice cuvânt pios social), dar uite ce a ieşit. Aşa că trebuiesc şi mai multă reglementări (bazaţi-vă pe noi să le facem, spun politicienii) şi mai mulţi bani de la buget (adică banii tăi, fraiere).

“Efectele neintenţionate” nu sunt decât o scuză pentru cei care sunt fie prea leneşi, fie prea limitaţi intelectual pentru a gândi şi la consecinţele de ordin secundar ale oricărei intervenţii guvernamentale în realitatea imediată.

Învăţământ – avem elevi care nu învaţă nici să îi pici cu ceară (învăţământ gratuit) sau studenţi (învăţământ subvenţionat) care se înghesuie în domenii ce nu au nici o legătură cu piaţa (asistenţă socială, integrare europeană, politica sănătăţii, ingineri de mediu şi pot continua mult şi bine cu specializările exotice). Şi unii şi ceilalţi ne cheltuie banii de pomană şi ăsta e doar începutul, căci după ce au primit o diplomă cu care se pot şterge la cur, îngroaşă rândurile la şomaj (subvenţie ca să nu muncească).

Sănătate – 3 milioane şi ceva plătesc contribuţie pentru aproximativ 19-20 milioane. Diferenţa dintre cele două cifre beneficiază de subvenţie 100%. Desigur, asta nu îi îndeamnă să trăiască mai sănătos, căci dacă tot nu plătesc conform stării de sănătate (la dracu, nu plătesc nimic, dar nu ai loc de ei prin spitale) de ce să o lase mai uşor cu slănina, alcoolul de pufoaică şi alte delicatese aferente traiul la tara sau în micile, aşa zise, orăşele. Toţi vor spital în căcatul lor de comună, sau oraş mono-industrial, oraş care demult nu mai trăieşte decât din ceea ce trimit de prin Europa nepoţii clasei muncitoare. Să plătească pentru asigurări de sănătate? Ce, eşti tâmpit? Sănătatea e un drept, nu o marfă, te asigură toţi rataţii de pe site-uri neomarxiste.

Venit minim garantat – da, subvenţionăm toţi alcoolişti şi puturoşii să stea acasă şi să nu facă nimic. Ia să cauţi unul să îţi vină să îţi muncească în gospodărie. Păi, te costă un pachet de ţigări pe zi, o jumate de ţuică, mâncare şi 70-90 de lei – asta la ţară. După o zi sau două de muncă nu îl mai prinzi, şi-a făcut suma deja pentru încă o săptămână de zăcut în bodega din centru. La oraş, caută tu unul să îţi bată un covor, să cureţe de zăpadă sau de frunze în jurul blocului. Nu tată, sunt toţi la coadă la centrele de distribuţie de alimente ale primăriilor. Roşii în obraji, geci de piele, multe fuste, îşi povestesc meciul de aseară, sau cât mai suferă Esmeralda de la 18 la 19, numai pe postul X.

Gigacaloria – subvenţionată. Ani de zile primarii s-au ţinut de festivaluri, floricele, fântâni şi alte golănii degrabă tocătoare de bani. Pe care din ei a interesat unde îşi aruncă localitatea gunoaiele, unde îşi deversează apele uzate, cum modernizează reţeaua de apă, canalizare, încălzire, producere a agentului termic, etc. De când a început criza, urlă că le taie guvernul subvenţiile. Eh, băieţii taichii să vă văd acum cum o să creşteţi de câteva ori impozitele pe proprietate şi cum o să explicaţi asta pulimii.

TVR – subvenţionată. Rămân la părerea mea. Dacă mâine am detona un dispozitiv nuclear în instituţia respectivă, fără ca cei din jur să păţească ceva, peste sute şi sute de ani, când nivelul radioactivităţii ar deveni suportabil, am avea surpriza să găsim acolo ultimul stră-stră-stră-stră-stră nepot al vreunui şef de sindicat al Radio Televiziunii Române Libere, realizând aceleaşi emisiuni de rahat. Nu mai avem ce să le facem, au evoluat (involuat) în ceva indestructibil, în ceva care trăieşte din banii noştri, dând iluzia politicienilor care ajung la putere că au vreun atu dacă au televiziunea de stat pe mână.

Diferite investiţii “strategice”- subvenţionate. Sigur o să li se zbată o venă celor care au pretenţii de cunoştinţe economice. Fibrilaţi degeaba. Nici o condiţie specială (subvenţii) pentru investiţii străine sau de dimensiuni mari ! Nu asta e ideea. Mediul economic în ansamblul său trebuie să fie prietenos cu investitorul de orice calibru sau naţionalitate. Atâta vreme cât regulile nu vor fi simple, clare, predictibile şi Doamne fereşte, ieftine de respectat pentru toată lumea, nu am făcut nimic. De ce un investitor precum Nokia, Renault, Mittal sau Ford să primească bani din buzunarul meu şi un amărât de cizmar sau tâmplar din colţul străzii trebuie să facă faţă la mai multe controale şi să depună mai multe declaraţii decât i-ar permite 4-5 vieţi?

Lista e absolut aleatorie şi poate continua mult şi bine.

Programul “Rabla”, “Prima Casă”, etc, toate sunt subvenţii, toate reprezintă nu numai risipă a banului luat de la noi, cei care mai reuşim să plătim ceva taxe şi impozite, dar reprezintă şi modalităţi de distorsionare a realităţii economice, premise ale deciziilor cretine luate de politicieni, asta când aceştia nu decid pur şi simplu politic să subvenţioneze nemunca.

De ce subvenţionăm producţia de tutun? De ce subvenţionăm…?

 

Advertisements
Gallery | This entry was posted in arogante and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Subvenţii, subvenţii…

 1. semanticus says:

  Subventia este un mijloc politic foarte puternic si nu este cineva in Europa gata sa renunte la asa ceva. Chiar si acolo unde subventiile sunt reduse la maxim, in realitate apar mecanisme indirecte, sofisticate, mediate, cu institutii de fatada.
  Sociologic vorbind, comunitatea, societatea are destule solutii sa inventeze noi mecanisme de redistribuire si sa mentina un anumit echilibru intre competitie si redistribuirea resurselor.

  • abulafia89 says:

   Mulţumesc pentru comentariu.
   Dacă UE va supravieţui actualelor crize nu cred că va avea de ales în a-şi modifica actualele politici falimentare în alocările bugetare. Regionalizarea e un prim pas în acest sens. Îţi permiţi la nivel local nu ştiu ce năzbâtie, o vei avea, nu îţi permiţi, nu o vei avea. Vei vedea cum prima care va dispare va fi “politica agricolă”, sau mai precis subvenţiile din cadrul ei, o formă de plată mascată a nemţilor pentru francezi.
   Şi ca să glumesc puţin: “And, you know, there is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families.”

 2. Marieta says:

  Chestia cu subvenţia la tutun mi-a zgâriat auzul şi mi-a pus în faţă ipocrizia campaniei anti fumat.
  1. Învăţământul a pierdut orice valenţă de calitate. Mentalul colectiv este că odrasla trebuie să aibă un petic de hârtie pe care să scrie diplomă. Nu intru în detalii, am un text în draft, dar în 20+ ani, n-am auzit ca vreun ministru al educaţiei să propună studii REALE pentru piaţa muncii. Aşa că părinţii au dat şpagă pentru ca odorul să aibă diplomă de ceea ce credeau ei, nu că se caută, ci că aduce cei mai mulţi bani. Loaza neştiind nici măcar să citească prea bine, dar ştiind să numere. Euroii şi km/h la gipan.
  2. Sănătatea – niciun guvern n-a dorit să acorde independenţa CNAS, o vacă bună de muls, o gaură neagră unde se duc nişte bani venind în proporţie de 90% din sectorul privat care nu poate crâcni la plată. De câte ori s-au şters datoriile diferitelor firme de stat. Şters, înseamnă că nu sunt bani în sistemul de omorât oameni cu plăţile la zi. Inutil să spun ca analizele periodice mi le plătesc cu entuziasm, deşi mi se cere adeverinţă de la serviciu cum că firma şi-a plătit taxele. N-ai idee de ce. Scriptic, se foloseşte adeverinţa mea pentru a acoperi cheltuielile altora care au pile dar nu lucrează nicăieri şi este valabil mai ales în sistemul privat care decontează la CNAS. Ăla de stat e sub pământ, nu la pământ.
  3. Am fost de la bun început de părere că venitul minim garantat e POPULISM şi îndemn la lene. S-au vărsat fluvii de lacrimi pentru tanti NUŞTIUCUM care are pensie de 10 lei, sau cam aşa. Numai că tanti NUŞTIUCUM nu lucrase nicio zi, nici măcar la mult hulitul CAP. Şiruri nesfârşite de neveste de mineri care în afară de a prăsi şi a încasa pumni când ortacul se întorcea de la cârciumă, n-au făcut nimic. Nu era nevoie să muncească, ortacul câştiga din greu, cărbune gratis, electricitate la un sfert de preţ, etc.
  4. Gigacaloria. Am centrală de apartament din 2004, îmi râdeau unsuros în faţă subvenţionaţii care stăteau iarna în maiou şi cu geamul deschis. Am fost ciuca bătăii de joc, acum mi se spune că am avut dreptate. Şi cel mai important din toate, cine n-are bani şi aşteaptă pomană, să mai pună o pătură. N-am cerut niciodată nimic de la nimeni, am fost la pământ dar m-am ridicat. Dar nu mai vreau să plătesc pentru lenea nimănui.
  5. S-a speculat că Loganul ăla care a avut tupeul să-i iasă în cale cretinului de Huidu nu avea aibag-uri. Maaaare crimă. Vin şi întreb, cine a permis ca asemenea maşini, fără minimă dotare de securitate să fie vândute în România? Cine? Statul, sub forma unei subvenţii camuflate pentru Renault. Care Renault a fost “puţin” ţinut în viaţă de vânzările de Logan sub diverse nume.
  CONCLUZIE Am fost, suntem şi sper că nu vom mai fi, pentru că poate că s-a golit sacul, un popor de asistaţi.
  6. Era să uit. Căpşunarii au fost ani şi ani de zile cei care au subvenţionat cel mai puternic statul român, i-au acordat subvenţii şi finanţări fără dobândă.
  Mulţumesc pentru răbdare, scuze pentru posibile greşeli de ortografie, am recitit dar sigur mi-au scăpat chestii.

  • Conte says:

   Pana va raspunde amicul abulafia89, am sa incerc sa dau eu “replica” la comentariul tau 🙂
   1. Calitatea scazuta a invatamintului romanesc se datoreaza mai multor factori :
   – slaba calitate a resurselor umane. cu totii am auzit sau am citit despre profesorii din perioada antebelica. Despre dedicatia cu care isi faceau meseria. Sintagma “intelectualii satului : invatatorul, preotul, medicul” dateaza de atunci. Nu zic ca atunci totul era perfect, dar nici ca acum. Din toata perioada mea petrecuta pe bancile scolii ( inclusiv facultate ), imi amintesc cu placere doar de vreo 2-3 profesori. In rest, doar niste oameni care veneau la serviciu si nu stiau cum sa plece mai repede. Nu cred in scuza cu salariile mici. Cind te-ai facut profesor, stiai ce perspective salariale ai. Nu te-a obligat nimeni sa alegi aceasta meserie.
   – cresterea numarului de clase obligatorii a dus si ea la aceasta scadere a calitatii. Nu toata lumea ar trebui sa fie obligata sa face liceul sau, mai nou, facultatea. Mai bine statul ar investi in scoli vocationale. Avea dreptate Basescu cind se “plangea” ca lipsesc “meseriasii”: tinichigii, frizeri, etc.
   2. In ceea ce priveste Sanatatea, am aceiasi opinie cu privire la daruirea cu care profeseaza medicii ca si in cazul profesorilor. Probabil ca dezvoltarea asigurarilor de sanatate private ar avea un efect benefic in cresterea calitatii actului medical.
   3. Aici sunt de acord cu tine. Nu o sa uit o emisiune de la realitateaTV, cind au gasit ei o batrana prin Maramures care avea o pensie de vreo 8 lui. Nu muncise nici o zi, iar sotul ei ( decedat ) lucrase doar vreo 2 ani ca paznic pe la o ferma. Vreo 2-3 zile a deschis stirea asta toate talk-showurile. A venit si ministrul de atunci, Mariana Campeanu, cu un ajutor si o interventie la Casa Judeteana de Pensii. Tatulici a plecat cu ajutoare in Maramu’, etc. Circ !
   4. Nu pot sa te contrazic nici cu gigacaloria. Vrei caldura, platesti ! Eu sunt conectat la reteaua orasului, dar abulafia89 are centrala si il invidiez ( la mine n-a ajuns inca gazul ).
   5. Loganul nu este cea mai nesigura masina. Are optiuni ( mai scumpe, intr-adevar ) care te umplu de airbag-uri. Sunt masini si mai putin sigure. Sa nu mai luam exemplul vechilor Dacii 1310 care circula din greu pe soselele noastre.
   6. “Capsunarii” n-au subventionat statul. Ei si-au ajutat rudele, sau au investit in tara ( case, masini, afaceri, etc. ) Cel mult, valuta adusa de ei in tara a ajutat la acoperirea deficitului balantei de plati.

  • abulafia89 says:

   Mulţumesc pentru comentariu.
   Şi să fiu cârcotaş, nu am ce să adaug ceva la cele spuse de tine. Sistemul s-a prăbuşit în 1989 datorită ineficienţei economice în primul rând. Din păcate, întreaga europă de est a deschis ochii pe vestul socialist, care şi-a mai permis încă 20 de ani de trai pe credit. Creditul s-a dus acum, criza este de sistem, şi vrem nu vrem va trebui să trăim pe potriva resurselor. Restul e frazeologie a politicienilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s