Noua Republică a Albei-ca-Zăpada

Apariţia mişcării Noua Republica nu mai este deja o ştire de prima pagina. E timpul să ne dăm şi noi cu părerea.  🙂

Cred că orice nouă mişcare politică care încearcă să reformeze actuala clasa politică ( prin mijloace democratice, bineînţeles ) este binevenită.

Mişcarea pare foarte bine structurata pe internet, în special.  Primirea de care s-a bucurat în presa noastră nu a fost una calduroasă. Articolele din ziare au insistat asupra unor formulări mai naive din Manualul de luptă mişcării (o denumire neinspirată, care dă apă la moară adversarilor ), iar “analiştii” tv s-au axat pe apropierea dintre Mihail Neamţu ( fondatorul mişcării ) şi Sebastian Lăzăroiu.

Personal nu sunt un simpatizant al lui Lăzăroiu, dar nici nu îmi este antipatic. Consider că intervenţiile sale publice, în care foloseşte un limbaj codificat, plin de parabole, metafore şi poveşti, transmit semnale doar pentru anumite persoane. Niciodată nu am înţeles dacă vorbeşte în numele lui Băsescu sau în nume propriu.

O acuză adusă de criticii mişcării este apropierea de partidul de guvernamînt. Nu văd cum o mişcare care se proclamă a fi de dreapta, ar putea fi apropiată de PSD sau chiar de liberali ( avînd în vedere derapajele stangiste ale acestora ). Nu zic ca PDL-ul este un adevarat partid de dreapta, dar multe din politicile pe care încearcă să le implementeze urmează această linie. Să fie clar : corupţia, clientelismul şi incompetenţa ( de care este acuzat PDL-ul, pe buna dreptate ) nu au culoare politică ! Acestea sunt egal împărţite pe tot eşicherul politicii româneşti.

Remarc la Noua Republică accentul pus pe moralitate. Sper ca acesta să nu dispară o dată cu implicarea mai profundă în politica dâmboviţeană. Apropierea de PDL se manifestă doar cu aripa reprezentată de Monica Macovei şi Cristian Preda.

Nu sunt şi nu voi fi membru al aceste mişcări ( politica nu mă interesează decat ca simplu spectator ), dar în scurtul timp de la apariţie m-a frapat valul de critici şi atacuri care i-au fost aduse.  Cînd aceste critici vin de la Bogdan Chirieac, Mugur Ciuvică sau Mihai Gâdea, probabil că Noua Republică deranjează pe mulţi.

O remarcă de final : deşi în poveste, Alba-ca-Zăpada a fost salvată de un prinţ, iată că în România, aceasta a trecut la republicani, influenţată probabil de discursurile conului Leonida.

 

P.S. pentru eventualii cititori ai acestei postări : această postare nu se vrea a fi o analiză a mişcării Noua Republică . Sunt doar cateva ganduri, destul de incoerente, despre Noua Republică, pe care m-am hotarat sa le public, deşi după recitirea draft-ului, primul impuls a fost sa apăs butonul delete. 🙂

 

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
This entry was posted in personal, politica and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Noua Republică a Albei-ca-Zăpada

  1. Mie imi place. E o postare onesta.

  2. Marieta says:

    Sunt reacţii destul de acide în blogosferă, desigur că nu foarte favorabile.
    Mie asocierea cu Sebastian Lăzăroiu mi se pare fatală. Codificat sau nu, mesajul transmis de Lăzăroiu indiferent în numele cui o face, e confuz şi în cimilituri. Şi oricât de la dreapta se doreşte a fi Noua Republică, în România există în proporţie covârşitoare electoratul rural care nu poate fi ignorat şi care ar putea cel mult să înţeleagă că domnului Lăzăroiu îi lipsesc în egală măsură o doagă şi crema de ras. Care electorat rural are bunul obicei de a merge la vot, asta spre deosebire de “dreptacii” din urban. Pe ei cum îi atragi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s