O mică diferenţă

Lucru mare şi vacanţa asta de vară, la politicieni cel puţin. Sunt oamenii mai relaxaţi, mai zâmbitori, şi dacă mai sunt şi în opoziţie sunt dispuşi chiar şi la şuete cu ziariştii. Fie ei şi de la tabloide, cu toate că în ziua de azi mai greu faci diferenţa între fiţuici şi ziare.
Dar să nu digresez.
În numărul de azi al Ring (nici nu ştiam că există, publicaţia respectivă e a fraţilor Negoiţă, da, cei cu TVA-ul şi tinerele speranţe PSD) apare un interviul al fostului premier, dl. Năstase.


Domnia sa sacrifică astfel nu mai puţin de 53 de minute din preţiosul său timp. Măi, măi, îmi zic, când această stea a PSD coboară printre muritori, trebuie să aibă ceva important de comunicat. O fi vreun nou document programatic pentru stânga românească, nu de alta dar băieţii de la CriticAtac mai mult cu traducerile. Sau, şi mai bine, după atâţia ani de bâjbâit prin întunecimile crizei, poate a găsit modalitatea că “România să fie bine și tot românul să prospere”
Hai să citesc.
Începe tare.
După nu mai ştiu câţi ani în care instituţia numită FMI ne finanţează incapacitatea de a trăi după cât producem, şi îndrăzneşte din când în când să ne mai arate pe unde se fură sau risipeşte mai mult, fostul premier explică cititorilor care e chichirezul cu împrumuturile de la fond. De fapt, domnia sa a dorit să transmită că ” Noi nu criticăm FMI “. Precizarea e importantă pentru cei de afară, fără îndoială nedumeriţi de paşii de flamenco făcuţi de perechea Crinuţ – Victoraş, de ochii daţi peste cap şi batistele scăpate teatral de fiecare când misiunea FMI îi invită la discuţii. Restul verbiajului este probabil destinat provincialului care ajunge în hotelul patronilor ziarului, şi foloseşte hârtia ca să pună salamul cumpărat de la nonstopul din colţ. Să trecem.
Fostul premier ne dezvăluie apoi o iniţiativă de-a dreptul genială. “Noi am propus să existe o comisie parlamentară care să monitorizeze toate proiectele finanţate din bani europeni cu valoare de peste 10.000 de euro “. Adică practic toate. Lăsând la o parte cunoştintele aprofundate de finanţe şi drept comunitar pe care le au onorabili noştrii parlamentari (arestaţi-l pe Rasdaq !), realizează domnia sa care ar fi dimensiunea aparatului birocratic necesar pentru a realiza ceea ce propune? Pentru amănuntul cu separaţia puterilor în stat, aproape sigur că rafinatul cercetător juridic are o explicaţie.
Scuze, scuze, dar nu trebuie să uite negociatorul Jeffrey Franks, că am şi eu carioci pe birou, şi ştiu să folosesc, mai ales după 1989, cuvinte precum dictator, sau mă rog, “sub dictare” – cam la asta se rezumă următorul pasaj.
După atâtea chestii tehnice şi obositoare, fostul premier face o pauză de respiraţie, şi trage puternic aer în plămâni. Pieptul i se umflă suficient pentru a da cu cărămizi naţionaliste în el. “Amestec în treburile interne” e o sintagmă des folosită în ţări care stau “bine” la capitolul “soft power” precum Iran, Venezuela, Coreea de Nord, China şi ultima pe listă, cu voia dumneavoastră, Rusia. E drept că era folosită şi în România, pe vremea când institutele juridice demonstrau negru pe alb superioritatea democraţiei socialiste faţă de democraţia fără nici un alt fel de adjectiv. Cine sunt domnle FMI, băncile internaţionale (vampirilor !), UE şi ambasadorii străini să vină să ne dea nouă lecţii? Lasă că ştim noi cum vă trataţi negrii, aşa că mai abţineţi-vă. Şi tot la capitolul “cărămizi în piept” includ şi “obiectivele noastre de politică externă au fost foarte clar stabilite: eliminarea vizelor pentru călătoriile în străinătate în primul an. Am lucrat un an de zile pentru acest obiectiv şi l-am realizat. În al doilea an m-am ocupat intens de intrarea în NATO şi acest lucru s-a întâmplat “. Pe modalitatea aceasta de argumentare şi paparudele aduc ploaie. Se ocupă intens de “adusul” ploii, şi eventual, în cele din urmă, o să şi plouă. Care e cauza, contează mai puţin, important e că “s-a întâmplat“. Urmează o trecere fulgurantă prin politica externă, glumiţe tipice privind tatăl ministrului de externe, Roberta Anastase, Sever Voinescu, Marian Vanghelie, primarul Bucureştilor, şi senatorul care, închis fiind mai mult de un an, are mai multe prezenţe în senat decât viitorul preşedinte al României.
Vărsăm, discret, înduioşaţi, o lacrimă pentru fiul cel mic, nevoit să apuce de la o vârstă fragedă drumul bejeniei educaţionale, nu pentru că sublimul nostru sistem educaţional nu ar fi performant (Cati, cum să spun eu aşa ceva ?), ci pentru că tatăl era prigonit politic.
Şi ajungem la desert. După gustul amar al scuzelor necesare faţă de FMI, după efortul balzacian de a ne reaminti măreţele realizări ale domniei sale şi micimea epigonilor, trebuie să vină şi dulcele desert, că doar nu a răbdat degeaba prezenţa jurnalistului mai bine de o oră.
Deontologic, jurnalistul ridică la fileu: “Îl cunoaşteţi de mult pe dl Traian Băsescu. Bea? Este doar un zvon, este doar un mit? ” Fostul prim ministru este o persoană fină, şi nu îi place să comenteze pe chestiuni personale. Dar… cu o stânjeneală pe care doar putem să o bănuim, mărturiseşte că a băut împreună cu actualul preşedinte “nenumărate sticle de whisky ” pe vremea când erau vecini.


Sincer mă îndoiesc.
Ca să bei aşa, nenumărate sticle, cu cineva, trebuie să ai un subiect de conversaţie. Ce ar putea să aibă în comun omul de înaltă cultură Adrian Năstase, cu vulgarul marinar Băsescu. Puteţi aşeza la aceeaşi masa zâmbetul talleyrand-ian al fostului prim ministru cu hăhăitul preşedintelui ? Ieşeau la un grătar în curtea vilei de protocol, şi în timp ce nevestele trebăluiau pe lângă masa cu mititei luaţi de la alimentara din colţ, dânşii sorbeau tacticos din licoarea de ploşniţe, temători să nu îi vadă vecinul Văcăroiu, şi intempestiv să îi lase fără obiectul muncii? Cred că fostul premier face o confuzie.
Acesta este whisky

şi nu acesta.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in arogante, politica and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to O mică diferenţă

 1. SingurEu says:

  Probabil că au avut “învârtelile” subiect comun de discuţie… Nu pot să cred că nu au nici măcar asta în comun!

  • abulafia89 says:

   Fostul premier se luptă de ani de zile să ajungă în instanţă pentru a curma orice afirmaţie răuvoitoare cu privire la atât de des menţionatele “învârteli”.
   Actualul preşedinte este deocamdată scutit prin natura poziţiei de a se disculpa de asemenea răutacisme, dar vine ea şi prima zi de după al doilea mandat, cel puţin aşa speră 110% din populaţie, conform ultimului sondaj USL.
   Ce doream să spun? Nu, nu au în comun nici acest lucru.

 2. Basescu bea scotch, Nastase e un amator in domeniu. Pentru relevanta, priviti plimbarile electorale ale lui Ady in 2004. Sunt de rasul curcilor.
  Cat despre calibrul celor doi in antiteza, sa fim seriosi, tovarasului Nastase ii lipsesc niste ingrediente esentiale, o pereche de coaie.

  • abulafia89 says:

   Sunt profund dezamăgit de ceea ce spui . Eu deja aşteptam următorul episod al dezvăluirilor: “Pot să vă spun că şi eu cu Traian Băsescu am fost de nenumărate ori pe strada Mătăsari pe vremea când eram vecini “

   • Nastase pune gheata pe piept in momente “speciale” versus Basescu isi racoreste licorile “on rocks”.

   • abulafia89 says:

    Putem continua la nesfârşit. Cert e că se face de râs când încearcă să se exprime “băşcălios”. Şi-a făcut ucenicia politică în alte vremuri şi circumstanţe…

 3. semanticus says:

  Hahhaa, tare, final tare ! bravos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s