Colţul cârcotaşului – puţină responsabilitate individuală

Ştirea momentului e procentul de promovabilitate la BAC. Toată lumea îşi dă cu părerea despre rezultatele “catastrofale” din acest an.
Nu sunt de acord cu afirmaţia că rezultatele din acest an ar fi “catastrofale”. Ele reprezintă pur şi simplu realitatea. Şi nici măcar o realitate care să fie doar a acestui an. Despre nivelul pregătirii absolvenţilor de liceu se vorbea deschis în mediul universitar de ani de zile, toţi profesorii care aveau de a face cu anul I fiind nemulţumiţi, ca să nu spun şocaţi, de ceea ce descopereau în sălile de curs. Probabil că şi în mediul preuniversitar se vorbea despre “produsul” obţinut după patru ani de liceu, dar mai sotto voce. Profesorii de liceu au preferat să îi lase pe liderii sindicali să apară pe sticlă numai cu cereri de creştere a salariilor, şi acum sunt pe bună dreptate incluşi şi ei la “cauze”.
Da, şi profesorii sunt parte a problemei, aşa cum sunt şi subfinanţarea sistemului, permanentele schimbări ale schimbării (făcute fără cap şi fără coadă), lipsa de legătură între învăţământ şi piaţa muncii, etc.

Dar, cârcotaş fiind, consider că principalii responsabili sunt chiar stimabilii absolvenţi şi familiile lor.
Atâta vreme cât singurele tale preocupări sunt cum te îmbraci, ce telefon ai, de unde să faci rost de bani de club, ce maşină îţi cumpără babacu’, etc., îţi meriţi soarta.
Nimeni nu spune să nu asculţi ultima trupă, să nu vezi ultimul film, sau, Doamne fereşte, să nu citeşti vreo carte


(sursă foto)

Dar, tu, elevul român, îţi faci un titlu de glorie, ca, încă din prima zi de şcoală, să faci prezenţa la terasă, şi nu în sălile de clasă.
Tu, elevul român, faci fericit orice proprietar de club în fiecare week-end, fiind în stare să bei şi să fumezi mai mult decât studentul român (şi asta e în sine e o performanţă).
Tu, elevul român, îţi abuzezi profesorii, verbal şi uneori chiar fizic, şi te mai şi mândreşti cu aşa ceva.
Mai nou, tu elevul român, consumi tot felul de substanţe care îţi distrug şi puţinii neuroni pe care îi ai.
Nu o să mai continui cu accidentele de motoscuter sau de maşină (depinde cât de bogaţi ai părinţii) pe care le provoci, şi care aruncă famili întregi în disperare, cu pasiunea după lux vestimentar, cu sumele imense aruncate pe “gadgeturi”, etc. etc., că mă lungesc prea mult.
E adevărat, şi alţii sunt de vină pentru că eşti aşa cum eşti. Părinţii tăi în primul rând, pentru că sunt iresponsabili, sau nepăsători în cel mai bun caz.

Dar ghici ce? Eşti probabil singurul care o să sufere pentru că nu pui mâna să înveţi. Vezi că în străinătate nu prea au nevoie de necalificaţi, iar în România perioada de şomaj se va scurta, şi venitul minim garantat o să dispară sigur.
Nu îi mai înjura pe cei din jur şi pună mâna pe carte, nu de alta, dar societatea are ce să facă şi cu analfabeţii. Mie mi se pare că femeia de servici de la scara blocului cere cam mult…

 

Advertisements
Gallery | This entry was posted in arogante and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Colţul cârcotaşului – puţină responsabilitate individuală

  1. semanticus says:

    ce oameni ! de viitor…

    • abulafia89 says:

      Poate am şarjat prea tare, dar prea des sociologizăm, dăm vin pe instituţii, şi absolvim individul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s