O bravadă neruşinată

Priveam ieri unul din canalele de ştiri româneşti care făcuse din delirul ministerului de externe rus un breaking news. Doi foşti miniştri de externe ai României încercau să explice situaţia, ei însuşi uşor nedumeriţi. Nu înţelegeau de ce şi unde vrea să ajungă de fapt “marele frate de la răsărit” cu acest gen de invective. Alţi băgători de seamă îl învinovăţeau, bineînţeles, pe preşedinte. De ce spus ce a spus respectivul minister ? Pentru că poate.
În urmă cu ceva timp a apărut un film rusesc, Turetskii Gambit. Las la o parte abordarea caricaturală a evenimentelor istorice (războiul ruso-turc din 1877-1878). Bineînţeles eroul filmului e un tânăr rus, viteaz, inteligent, un soi de agent sub acoperire, care face ca Rusia să învingă în acel conflict. Dacă Putin nu a putut să salveze mama Rusia de cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX, măcar o face în filme. Unde vreau să ajung? Cel mai infam şi mârşav personaj al filmului e un colonel român, Lukan. Pe lângă înfăţişarea respingătoare şi caracterul absolut infect, se dovedeşte a fi şi un trădător.
Da, românii i-au trădat pe ruşi în acel război, şi din cauza noastră au murit bravii feciori ai Rusiei, lăsând la o parte că, dacă nu era acel Putin avant la lettre, din cauza noastră, a românilor, ar fi pierdut şi războiul. Aceasta este imaginea pe care o cultivă regimul rus despre noi. Atenţie, cartea a fost scrisă în 1998, iar filmul realizat în 2005. Să nu îmi spuneţi că e o simplă carte de aventuri, şi un film de consum, şi că regimul nu se ocupă de acest gen de propagandă, într-o ţară în care totul este controlat, mai mult sau mai puţin subtil, într-o ţară care îşi tratează ziariştii cu concentrat de plumb şi oponenţii cu esenţă de poloniu, sau extract de dioxină.
Da, pentru ruşi, românii sunt respingători fizic, lipsiţi de caracter, şi trădători de cea mai joasă speţă, aceea a celor care o fac pentru bani. Şi toate acestea înainte de declaraţiile actualului preşedinte.
Într-un anumit sens îi înţeleg. Există un “fir roşu”, de la boierii care s-au dus la Ecaterina cea Mare să se roage în genunchi, pentru a ne transforma în gubernie, trecând pe la secesioniştii din aprilie 1866 şi ajungând în zilele noastre, la cei care semnează tratate cu un imperiu în plină disoluţie, sau, fac vizite private la Moscova, înainte de alegeri. Şi aceştia sunt doar cei puternici, liderii, nu oastea de strânsură sub acoperire de prin televiziuni. Când Kremlinul este solicitat de astfel de persoane, nu le putem pretinde un prea mare respect pentru naţia română.
Adevărul este că Moscova neputând să accepte că a pierdut Europa răsăriteană, a înlocuit tancurile sovietice cu conductele de gaze şi ne supun pe cei din această zonă unei strânsori lente, dar nu mai puţin ucigaşe, cea a resurselor energetice. Oricine este cuprins de nebunia de a spune lucrurilor pe nume, nu are a se aştepta la altceva decât la un scuipat precum cel primit ieri din partea lor. Dacă stau bine să mă gândesc, să zicem mersi, am scăpat uşor. Dacă nu mă credeţi, uitaţi-vă la faţa lui Viktor Iuşcenko, că la ce a lui Litvinenko nu mai aveţi cum.

 

Advertisements
Gallery | This entry was posted in arogante and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to O bravadă neruşinată

 1. Marieta says:

  Apreciez faptul că nu ai omis să pomeneşti măcar o parte din şirul “trădărilor” sau al sucelilor din trecutul mai îndepărtat sau mai recent. E ceva care, măcar în parte, ne caracterizează.

  • abulafia89 says:

   Ce este mai trist este faptul că “sucelile” de care discutăm nu au la bază considerente de interes naţional, precum decizia Consiliului de Coroană de a nu respecta tratatul încheiat în 1883 pe motiv că se încălcase caracterul defensiv al acestuia.
   Elitele politice, care se confundă la noi de cele mai multe ori cu cele economice, au avut în vedere mai ales interesele proprii. Nu cred că cei care fac astăzi cu ochiul ruşilor se înnebunesc după ei, dar, sistemul politic pe care îl promovează răsăritenii le protejează cel mai bine averile acumulate prin corupţie şi jaf naţional. Europa în schimb are pretenţii, cică să încetăm cu furăciunile şi corupţia. Când vezi că o parte e mai catolică decât papa, iar cealaltă te lasă să strângi în continuare, sau măcar să consumi liniştit ce ai agonisit până acum, ghici care sistem ţi se pare mai atrăgător.

 2. Cand rusul e mai arogant, atunci sigur se simte mai slab. Frustrarile via Romania tin si de ideea de a se da mari la un jucator din alta categorie. Pe de alta parte ma bucura. Iritarea ruseasca apare numai cand luam decizii bune. 🙂

  • abulafia89 says:

   Aş fi mai liniştit în privinţa lor la un baril sub 80 USD. Atunci vor avea cu adevărat probleme.

 3. Conte says:

  Putin are … mică ! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s