Alegeri în Turcia – 2011

În mod normal m-aş fi aşteptat că o ştire despre alegerile dintr-o ţară vecină să ocupe măcar câteva zeci de secunde la ştirile noastre. Dar, trăim vremuri ciudate, şi singurele lucruri de politică externă pe care le aflu în limba română sunt de la nişte prieteni, îmi permit această licenţă, de pe twitter. Consider că ce se întâmplă în Turcia ne priveşte şi pe noi, cum de fapt, ne-a şi privit atâtea sute de ani.

După unele surse, ar fi primele alegeri la termen din Turcia în ultimii 34 de ani. Parlamentul nou ales va juca rol şi de adunare constituantă, pentru că, urmare a unui referendum din 12.09.2010, 58% din voturile exprimate au susţinut modificările constituţionale menite să îi apropie de standardele europene.


Aveţi aici un ghid al alegerilor generale publicat de revista “The Economist”. Treabă destul de profi, prezintă principalele partide, tematici electorale, şi trei hărţi (PIB/per capita, pe regiuni în 2008, populaţia şi rezultatele din 2007).

Aici şi aici sunt sondaje de opinie.

Un alt comentariu, destul de recent, al celor de la The Economist. Erdogan’s last hurrah (possibly)

O analiză serioasă, publicată de Carnagie EndowmentThe Road to Turkey’s June Elections: Crises, Strategies, and Outcomes

Şi, last but not least, două articole care mi-au plăcut foarte mult, un articol al jurnalistei Claire Berlinsky, şi un interviu care o are tot pe ea drept protagonistă. Stă de cinci ani la Istambul, şi, credeţi-mă, merită citită.

 

Advertisements
Gallery | This entry was posted in international, politica, tv, ziare and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Alegeri în Turcia – 2011

  1. Conte says:

    Çok güzel ! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s