Ce mai înseamnă presa sportivă în România ?

” Strâmba lui Dodel ” – aceasta e titlul care mi-a ramas întiparit în minte din presa sportivă romanescă din ultimii ani.  Intr-o lume în care fuga după atragerea publicitaţii a devenit principala preocupare a ziariştilor romani, tabloidizarea presei sportive pare o  evoluţie normală. Dar numai cu astfel de titluri poţi atrage cititorii şi telespectatorii ? Numai cu talk-show-uri interminabile despre ce a mai zis Gigi, pe cine a mai batut MM, cu cine s-a mai înjurat Iancu se poate face rating ?

Într-o astfel de presă, “voci” precum Nicolae Manolescu, Radu Paraschivescu, Radu Cosaşu nu mai înseamnă nimic. Sunt strivite de bombele sexy şi strâmbele care tronează pe prima pagină a celor două cotidiene de sport.

Cu un Tolontan nu se face primavară. Totuşi, nu pot sa nu-l învinuiesc şi pe el că se complace în această mocirlă,  avînd în vedere ca deţine o funcţie de conducere la “Gazeta Sporturilor”.

Nu am auzit prea multi jurnalişti sportivi să protesteze la suspendarea emisiunii “Pe bune” de la sport.ro. Emisiunea a fost suspendată la presiunile lui Gigi Becali, care a ameninţat trustul MediaPro că nu va mai aparea în emisiunile de la televiziunile acestui trust, dacă emisiunea va mai continua. Trist !

Cum pot exista televiziuni de sport care toată ziua să dea numai talk-show-uri ? Ce rating-uri au aceste televiziuni ? Au încercat să investească în cumpărarea de transmisiuni sportive  ? Au încercat să vadă daca rating-ul poate fi adus şi de altceva decât de”analizele” înjurăturilor proliferate de patronii din Liga 1 ?

Cum poţi să “frecventezi” oameni ca Mitică Dragomir, Gigi Becali, M.M. Stoica, Marian Iancu sau Jean Pădureanu ( lista este cu mult mai lungă ) ? Cum poţi să-i mângâi cu blândeţe în fiecare emisiune, cînd este evident că prapastia în care se află fotbalul românesc se datorează lor în proporţie de 100 % ?

Poate va veni momentul cînd cei din presa sportivă îşi vor da seama că nu mai pot continua în modul acesta. Să speram ca acest moment va veni cat mai repede. Continuarea unei astfel de “linii editoriale” le va aduce numai deservicii pe termen lung.

 

P.S. : Prin intermediul twitter-ului am dat de nenumarate site-uri care se ocupă de sport. Spre placuta mea surprindere, am descoperit oameni care fac cu adevarat jurnalism sportiv. Si îl fac din pasiune ! În general, sunt tineri şi unii dintre ei îşi doresc să ajungă să scrie ( sau să comenteze ) la ziarele sau televiziunile de sport. Poate că de la ei va veni schimbarea pe care o aşteptam !

Advertisements

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in fotbal, sport, tv, ziare and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ce mai înseamnă presa sportivă în România ?

  1. camil says:

    nu mai (mai) există propriu-zis „presă sportivă” în România, nici măcar „presă de fotbal”, ci doar presă de scandaluri vag înrudite cu „sportul rege”. circotecă

  2. Pingback: A început campionatu’ ! Şi ce dacă ! | tre3i

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s