Cronică de film – “Oldboy”

“Laugh and the world laughs with you. Weep and you weep alone.”

Va propun sa vizionati un film: Oldboy

În primul rând vă recomand să NU vedeţi filmul. 🙂 Nu e un film de familie, duritatea violenţei este ieşită din comun, şi tabuurile atinse te lasă golit, părăsit de orice gând, pentru minute bune după final.

Un tip oarecare se îmbată de ziua fiicei lui. E dus la secţie şi scos de acolo de un prieten. În timp ce se opresc să dea un telefon, cel băut dispare.
E închis într-un loc ciudat, unde este hrănit şi se poate uita la televizor. Aşa află că este acuzat de uciderea soţiei sale. Din când în când este drogat. Trec anii şi singurul gând care îi domină existenţa este răzbunarea.
După 15 ani este lăsat în libertate, cu un telefon mobil, şi i se dă 5 zile pentru a afla cine l-a închis atâta amar de vreme şi pentru ce. Toată ura şi dorinţa de răzbunare strânsă în cei 15 ani de izolare este pusă temeinic la treabă.

De la dinţi scoşi cu tesla până la cafturi epopeico-asiatice, nici o violenţă nu este prea mică în drumul răzbunării sale. În cele din urmă îşi găseşte duşmanul numai pentru a descoperi că toate chinurile fizice la care i-a supus pe cei care i-au căzut în cale, sunt nimic în comparaţie cu durerea sufletească pe care i-a rezervat-o duşmanul său la capătul celor 5 zile.
Dacă toată violenţă fizică văzută până în acesta clipă îţi strânge stomacul, situaţia dramatică în care este pus eroul în acest moment al adevărului te lasă cu mintea goală.

Filmul este făcut după o serie manga ilustrată de Nobuaki Minegishi, şi a luat în 2004 marele premiu al juriului la Cannes. Stilul Manga poate fi recunoscut în secvenţa coridorului (antologică în opinia mea) în care eroul înfruntă o mulţime de bătăuşi.
Despre duritatea fizică şi psihologică a filmului şi despre cât de controversat este, vă puteţi lămuri şi din opiniile privitorilor de pe imdb.com. Aşa păreri extreme nu am mai întâlnit de multă vreme.

Nu e nici primul film sud coreean pe care l-am văzut, şi probabil nici ultimul, dar cu siguranţă e unul din cele mai bune.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in filme, personal. Bookmark the permalink.

2 Responses to Cronică de film – “Oldboy”

  1. Conte says:

    Asteptam cu nerabdare si o cronica la un film nord-corean !!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s