Ce ne dă PSD-ul nouă : lapte, carne, branză, ouă .

Sa ne distram un pic cu solutiile economice propuse de PSD pentru scoaterea Romaniei din criza. Nu va asteptati sa fie o analiza amanuntita a programului PSD, ci numai o trecere in revista a catorva puncte din program care ne-au atras atentia. 🙂

Mai intai de toate trebuie sa remarcam ca in acest program nu se face nici o referire la USL. Sa presupunem ca acest program a fost elaborat inainte de parafarea aliantei.

Sa sarim peste prezentarea de inceput, in care se subliniaza relizarile perioadei 2001-2004 si sa ne concentram asupra Cap. III “Solutii de iesire din criza” .

Primul paragraf care ne atrage atentia este : “PSD spre deosebire de dreapta politică este adeptul măsurilor corective localizate asupra factorilor care au cauzat dezechilibrele respective, după principiul: “cine a luat prea mult să dea o parte înapoi” şi nu să plătească cei care n-au luat nimic sau au primit sume modice din creşterea PIB între 2005-2008”.  Acesta este al doilea paragraf al cap. III, din care intelegem cam asa : cota unica a fost o greseala pentru ca apermis celor care muncesc sa castige mai mult, in timp ce aceia care nu muncesc nu ma au de unde sa primeasca ajutoarele sociale care-i faceau atat de usor manevrabili. Din nou ma apuca curiozitatea si tare as vrea sa aflu parerea liberalilor.

Dupa noi critici aduse cotei unice, precum si a unor fraze de genul : “dreapta din România vrea capitalism construit pe cadavre” ( inca o data ma intreb daca liberalii sunt considerati de dreapta ) sa trecem la solutiile concrete propuse de PSD :

– primele trei solutii ( atragerea fondurilor europene, stimularea economisirii si plan amplu de investitii publice ) sunt doar vorbe frumoase ( care la fel de bine pot fi si de dreapta ), fara a se spune si cum pot fi puse in practica.

– urmeaza apoi o serie de masuri de reduceri fiscale ( scaderea contributiilor la asigurari sociale ) coroborate cu cresterea salariului minim si un ” program fiscal special pentru industria agro-alimentara” . Trebuie sa recunoastem ca scaderea contributiilor la asigurari sociale nu reprezinta o idee rea in sine, dar o data cu cresterii salariului minim pe economie va creste si evaziunea fiscala in acest domeniu. De unde vor aparea cheltuielile sociale mai mari, din moment ce scad sumele colectate la bugetul asigurarilor ( o data prin diminuarea contributiilor si a doua oara prin diminuarea numarului de  salariati cu “carte de munca” care platesc aceste contributii , scadere datorata cresterii slariului minim pe economie ).

– “reducerea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii (utilităţi şi medicamente la nivelul anului anterior şi tăierea restuluicheltuielilor cu 50%)” – de unde apar atunci toate promisiunile de imbunatatire a asistentei medicale daca cheltuielile cu medicamentele raman la acelasi nivel ?

– “generalizarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice,conform standardelor europene, pentru eliminarea risipeibanului public şi a corupţiei” – alte vorbe frumoase care nu spun nimic. Oricine stie ca sistemul de achzitii publice poate fi fraudat atunci cind “exista vointa” ( 🙂 ) .

– in sfarsit ajungem si la masura cea mai draga lui Ion Iliescu : “introducerea din anul 2012 a sistemului de impozitare diferenţiată globală” . Adica : degeaba te straduiesti sa muncesti mai mult, sa traiesti mai bine. Tre sa contribui mai mult la buget pentru a putea da mai multe ajutoare celor pe care ii poate controla statul mai bine.

In linii mari acestea sunt solutiile propuse de PSD pentru iesirea din criza a Romaniei. Mai sunt cateva neenumerate aici, dar exprima tot vorbe frumoase ( de genul : sa facem totul pentru … ).

Sa asteptam cu nerabdare noul program al USL-ului si sa facem o comparatie cu solutiile psd-iste. Suntem tare curiosi sa vedem cate din ideile de dreapta, atat de sustinute de PNL, se vor regasi in acest program.

About Conte

https://tre3i.wordpress.com/
Gallery | This entry was posted in economie, politica and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ce ne dă PSD-ul nouă : lapte, carne, branză, ouă .

 1. sandman says:

  E mai buna solutia (finala) a PD-L-ului, nu?

  • abulafia89 says:

   Deci tara intreaga e un lagar de concentrare, romanii sint noii evrei si cei aflati la guvernare sint noii national-socialisti, gata sa gazeze populatia nevinovata.
   Mai usor cu pianul pe scari stimabile. Fie si din respect fata de victimele Holocaustului, si nu ar trebui sa faci astfel de comparatii.

 2. Pingback: Tweets that mention Ce ne dă PSD-ul nouă : lapte, carne, branză, ouă . | tre3i -- Topsy.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s